Založ si blog

Priestor pre tretí sektor alebo ako pre koho?

Nová premiérka Iveta Radičová deklarovala rozšírenie spolupráce s tretím sektorom. Na stretnutí, ktoré nová premiérka absolvovala včera ste mohli stretnúť osoby ako známy propravicový politológ Grigorij Mesežnikov.

O čom konkrétnom sa na tomto stretnutí hovorilo a kto boli tí konkrétni zástupcovia mimovládhych organizácií sa však nikde nedočítate. Natísaka sa mi preto poci, že ide len o ďalšie populistické gesto novej premiérky. V tlačových správach sú uedené len dve organizácie, s ktorými však Radičová už dlhšie spolupracuje a spolupracovala obzvlášť v období predvolebných kampaní. Otázka však znie, či je dôležitejšie pre rozvoj a prospech slovenskej spoločnosti podporovať organizácie na riešenie politických konfliktov a odhalovanie rôznych, častokrát nafúknutých káuz alebo venovať svoju pozornosť organizáciam, ktoré svojou činnosťou zabezpečujú a prinášajú konkrétne výsledky v prospech občanov, detí a mládeže. V žiadom prípade nechcem spochybňovať dôležitosť a opodstatnenosť organizácií typu Inštitút pre verejné otázky a organizácie jemu podobných. Právom však nadobúdam pocit, že tieto organizácie neriešia také dôležité otázky pre rozvoj spoločnosti ako sú napríklad rozvoj športu na školách, rozvoj mládežníckej politiky a participácie, podpora zdravého vývoja detí a mládeže, podpora občianskej demokracie atď. Všetky tieto body, sú už skoro pravidelne prioritami každého predsedajúceho štátu EÚ, ktoré deklarujú vo svojich programoch a odporúčajú krajinám kroky, ktoré bezprostredne povedú k rozvoju demokratickej spoločnosti, ktorá bude svoju pozornosť upriamovať na zdravý vývoj mládeže nie len po stránke občianskej a intelektuálnej, ale aj po stránke zdravotnej a šporotovej.

V minulom volebnom období sa podarilo vytvoriť mnoho organizácií podporujúcich aktívnu participáciu mládeže na živote miest a obcí. Sú to organizácie, ktoré prezentujú názory mladých ľudí či už na pôde mestských zstupiteľstiev alebo VÚC. Sú však stále málo vnínané a akceptované a potrebovali by oveľa vyššiu podpru ako je tomu dnes.

Ľudia z novej vlády si však veľmi dobre uvedomujú ,,nebezpečnosť“ práve takýchto organizácií.

Študentské mestské a krajské parlamenty sú plné mladých ľudí s čistou hlavou a zachovávajú si svoj apolitický charakter a prístup práve vďaka tomu, že si veľmi dobre uvedomujú súvislosti podpory resp. nepodpory zo strany primátorov a vedení miest. A to práve preto lebo takáto organizácia vôbec nemusí s vedením súhlasiť, ale podplatiť sa nedá. Treba však dodať, česť všetkým výnimkám z radov primátorov.

Výhoda mladého človeka je to, že jeho myseľ je čistá a nepoškvrnená politickou minulosťou, nemajú ambíciu získavať finančné prostriedky pre seba ako jednotlivca, ale preto, aby členovia týchto parlamentov získavali informácie a vzdelanie tak, aby ich práca a aktivita prinášala prospech nie len určitej skupine ľudí, ktorá ma konkrétne spoločné politické názory a konkrétne záujmy, ale všetkým mladých ľuďom, ktorí žijú, študujú a bývajú na danom území.

A práve takáto organizácia nie vždy hrá do kariet vedeniu mesta a jeho záujmov. Politika je totiža taká trošku zložitejšia ekonomika narozdiel od politiky mládežníckej, ktorá je priamym nástrojom na zlepšenie života občanov v obci, meste, kraji alebo štáte bez ekonomickcýh a finančných záujmov alebo cieľov. A to je to, prečo zástupca mládežníckej politiky asi nenájde priestor na vyjadrenie myšlienok týchto nezainteresovaných a apolitických organizácií pred tvárou verejnosti a novej vlády.

Sloboda a Solidarita – pojmy

15.02.2011

Pred pár dňami nám naša nová mediálna hviezda prezradila, čo znamená pojem sloboda v názve strany SaS, chýba nám už teda len vysvetliť, čo znamená pojem solidarita a myslím, že poslanie, ciele a obsah tejto ,,strany“ budú už konečne odhalené. Len premýšľam, či na takéto odhalenie nebude treba usporiadať špeciálny event. Nuž teda poďme k veci. Slovo sloboda ako [...]

Referendum? A o čom…

25.08.2010

Zhruba mesiac pred ľudovým hlasovaním, ktoré si vybojovala ešte v predvolebnom boji vládna strana Sloboda a Solidarita sociológovia posúdili, že bude neúspešné. Na to, aby bolo referendum platné je totiž treba nadpolovičnú väčšinu platných hlasov všetkých voličov. Je to klasický príklad toho, ako vďaka populizmu niektorých politikov prichádzame o tisícky eur. Najskôr [...]

O čo tu ide?

29.07.2010

Je naozaj časovo veľmi náročné sledovať momentálnu situáciu na našej politickej scéne. Hodinu človek nesleduje správy, nečíta internetové noviny a hneď je všetko inak ako to bolo. Čo prinesie nestabilita? To je snáď najťažšia otázka, ktorú si môžeme položiť. Sulík už dnes ľutuje, že vzal na kandidátnu listinu Matoviča a ďalších troch poslancov, ktorí sa do [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 16452x
Priemerná čítanosť článkov: 2742x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy